Obra
Càntara
Témenos Ed; Col·lecció Lai 2018
El pont és a
Jordi Estrada
Témenos Ediciones
C Va ser la llum. Res d’especial a les seves mans. Va ser la llum que va onejar ampla i llarga revoltant-se de colors, es va fer visible i espermàtica en travessar vitralls de dubtes i recances, i va acabar lliurant-se sobre l’esquena del camí tot enfocant la possibilitat.
Intersecció de conjunts
Témenos Ed; Col·lecció Lai, 2017
Des dels gestos més quotidians, aquests poemes, fets d’evocacions, de sensacions i de sensibilitat, estableixen un joc de reflexos
cap al lector, l’acaren dolçament a ell mateix i, sobretot, als seus fantasmes en els àmbits de la identitat familiar (pare,
mare, fill/a), dels rols, dels prejudicis...
Víctor Sunyol
Témenos Ediciones
PER SABER-TE ...aquesta glopada de sol esbatanat que em sobta. Maria Mercè Marçal Per saber-te carn endins, la crescuda a les artèries, la remor de cargolines al coixí i a les sabates un aiguat que no gosava desbordar-se per la pell. Per saber-te carn enllà, el galop del teu cos tebi, la cremor a l'arrel de l'arbre, l'espetec en els meus ossos d'una llum que m'enferrissa i m'esclata enfront dels ulls per saber-me carn endins carn enllà i carn a través absolutament sencera.
Plutó
Témenos, premi Mossen Narcís Saguer 2014
El cànon està representat en aquest llibre deliciós pels doctors, les teràpies, els règims, i la poesia és el desig de continuar creient en la màgia dels reis mags i de tenir els versos guardats a les butxaques com uns caramels d’eucaliptus quan la realitat ens fa tossir amb la seva cruesa.
aquest vagarejar, desvariejar des del neguit del planeta petit, menystingut, fora del cànon, descataloga (cap al psiquiatre) éssers que es demanen el perquè de l’angoixa quan aquesta se sent ‘dins de casa’, en el racó del món que habitem, en el cos que vivim.
En les tensions i les contradiccions, entre la dolçor i la duresa, matisats per la meteorologia, els pronòstics i les borrasques, sorgeixen els versos de Plutó com un petit manifest.
Anna Aguilar-Amat
Témenos Ediciones
PEDAÇ Com la flor de tela on enganxem gotes de plàstic. Com pintar-se els llavis, cosir un pedaç als pantalons, preparar cafè quan tenim son, o engegar l’estufa enmig de la tempesta. Tots som víctimes de les nostres mancances, i busquem matinades buides perquè ens xopi la rosada.
Gramàtica del equilibri
Témenos, Premi Amadeu Oller 2010, Ed. Galerada
Els poemes d'aquest primer llibre de Sònia Moya són plens d'imatges domèstiques. Se't claven com una fotografia d'un moment perdut i resten esmolades com les velles cançons de Vinicius de Moraes i Tom Jobim. La desolació s'ambienta i davalla en escenaris on l'amor i la soledat tenen consicència de la seva fragilitat. Els rellotges, la taula, els plats, les forquilles i alguns altres objectes de la llar conformen un paisatge que sovint ens fereix en el record dolorós que molts dels poemes exposen.
(…) Superb descobriment del premi Amadeu Oller. La lectura omple els pulmons.
David Castillo
Ed. Galerada
GOT D’AIGUA Sempre deixes A la tauleta de nit Un got d’aigua ben ple Quan anem a dormir. I em pregunto Quan se t’acabarà Aquesta set ferotge I l’avidesa adolescent De la teva llengua adulta En llepar-te els llavis Després de beure. No tanquis el llum. Jo també tinc set.
Silur
Premi Narcís Lunes i Boloix 2018, Ed. Meteora, Col·lecció Mitilene 2019.
Moviment, viatge, desplaçament, és a dir, recerca: heus aquí el que batega a Silur a través d’una
geologia que s’omple d’aus migratòries, moviments sísmics i tsunamis per a descriure un món que és, abans
que res, un retrat en erupció del jo poètic. No en va el primer poema —i veritable pròleg— diu: «Va decidir/
que mai més no parlaria d’ella./ I va trobar el seu propi rostre/ reflectit en tots els llibres».
En aquests versos hi ha la clau de lectura del poemari, a més d’una afirmació conceptual que es remunta,
per exemple, a Donna Haraway i el coneixement situat: l’observació científica del món —aquí, geofísica— mai no pot
deslligar-se del meu propi punt de vista, de qui soc i de qui mai no podré ser.
Mireia Calafelll
Ed. Meteora
HERÈNCIA Com tots, reprodueix gestos que ha heretat. Com descalçar-se en arribar a casa i aparellar meticulosament les sabates, endreçades com un rosari en el desconcert de les seves passes. I, com tots, no se'n desfà, d'aquesta herència. Per si algú li entra a casa en el silenci de la nit i descobreix el tumult eixordador de les paraules que li habiten els somnis abans de fer-se poesia.